Mangoet ikan I (vis in gele kokosmelksaus)
Ingrediënten:
 
4 moten gebakken kabeljauw of 4 makrelen            
4 sjalotten
1 teentje knoflook
2 lomboks
4 kemiries
1 tl koenir
2 pinklengte kentjoer
1 tl trassie
1 tl asem
2 tl suiker
2 tl zout
4 djeroek poeroetblaadjes
3 blok santen
2 el boter
 
Bereiding:
 
Pel de sjalotten en de knoflook, ontpit de lomboks en snijd ze fijn.
Kneus ze met de kemiries, koenir, kentjoer en trassie fijn en fruit alles in de boter.
Voeg asem, suiker en zout toe.
Zet de warmtebron niet te hoog om aan­branden en te bruin worden te voorkomen.
Los de santen op in 3 dl warm water en schenk ze met de dje­roek poeroet­blaadjes bij de gefruite krui­den.
Breng alles langzaam aan de kook.
Dompel de vis voorzichtig onder in het sausje en stoof alles 10 minuten.
Haal de vis uit het sausje, leg hem op een diepe schaal.
Laat het sausje verder sudderen tot het wat is inge­dikt en schenk het dan over de vis.
Tip: Serveer met verse komkom­mer, seizoengroente, sambal en kroepoek.

 

 

Eens iets anders
 
 Voor de verandering wijken we nu eens af van de Indische traditie en brengen een Afrikaans recept voor.
 
 Het heet REGRA ( kip met rijst)
Wat hebben we nodig:
1 kippenpoot, 200 gram ( zilvervlies) rijst, 1 prei, 1 ui, 2 wortels, 3 laurierblaadjes, 2 teentjes gesneden of geperste knoflook, 1 blikje tomatenpuree, halve liter bouillon en olijfolie.
Hoe maken we het.
 De kippenpoot in de olie gaar bakken vervolgens uit de pan halen en laten afkoelen.
De prei, wortels en ui in stukjes hakken of snijden en in de olie fruiten, vervolgens laurier en knoflook toe voegen.
Nu 0,5 liter water met het bouillonblokje aan de groenten toevoegen. Kookt het mengsel van bouillon en groente dan kan de rijst in de pan. De reeds afgekoelde kippenpoot ontdoen van het vlees en vervolgens kan het vlees in de pan
 
Serveren als de rijst goed gaar is en met een ijskoud biertje.
Dit is een fantastisch lekker recept alles in één pan dus makkelijk te bereiden.  
                                                                     SLAMAT MAKAN!