Artikelindex

Daun salam
Daun salam is een bladsoort die lijkt op laurier, Daun salam zijn vers of in gedroogde vorm verkrijgbaar.
Daun salam worden onder andere gebruikt om brandluchtjes en muffe luchtjes in de rijst weg te nemen.
Ook sterke vislucht wordt minder door daun salam toe te voegen, de bladeren worden na de bereiding verwijderd.
Donker en droog bewaren.
 
Djahe
Djahe of gember is een wortelstok met een bruine schil en geel vruchtvlees.
Djahe is vers verkrijgbaar op de markt of in een toko. Het wordt ook in de vorm van gekonfijte bolletjes of stukjes verkocht, vaak ingemaakt in lichte siroop. Gedroogd is het in poedervorm verkrijgbaar.
Verse djahe wordt in plakjes van ongeveer 1/2 cm. gesneden, en deze worden voor het gebruik geschild.
Een stuk djahe van 1 1/2 cm. lang en 2 1/2 cm. dik komt overeen met 1 theelepel djahe in poedervorm.
Verse djahe bewaren in het vriesvak van de koelkast of in de diepvries, andere vormen donker en droog bewaren.
 
Djintan
Djintan of komijn wordt gemaakt van karwijzaadjes. De zaadjes worden gebrand, zonder olie, en daarna gestampt.
Djintan is verkijgbaar als onbewerkt karwijzaad en in poedervorm.
Vaak wordt djintan samen met ketumbar gebruikt. Djintan heeft een sterke geur en smaak: er wordt door gaans slechts half zo veel van gebruikt als van ketumbar. Donker en droog bewaren.
 
Kaju manis
Kaju manis of kaneel is de afgerolde en ingerolde bast van de kaneelboom: deze is bruin van kleur.
Kaju manis is verkrijgbaar als kaneelstokjes en in poedervorm.
Kaju manis kan worden gebruikt als specerij in allerlei zoete gerechten. In kruidig gebak kan het rijkelijk wor den gebruikt. Het kan met mate worden gebruikt in vleesgerechten.
Kaneelstokjes laat men meetrekken. De stukken mogen niet te groot zijn, want te veel kaju manis geeft een scherpe smaak aan het gerecht. Droog en donker bewaren.
 
Kentjur
Kenrjur is de wortel van een laag bij de grond groeiende tropische plant.
Kentjur is gedroogd en in poedervorm verkrijgbaar.
Het wordt in kleine hoeveelheden toegepast in groenten, vlees en kipgerechten.
Droog en donker bewaren.
 
Ketumbar
Ketumbar of koriander is een geurige, korrelige zaadsoort.
De zaadjes worden, zonder olie, gebrand en daarna fijngestampt.
Ketumbar is in poedervorm verkrijgbaar.
Vaak wordt ketumbar toegevoegd aan vleesgerechten.
Ze wordt hierdoor lichter verteerbaar. Droog en donker bewaren.
 
Kemiri
Kemiri is een soort noot, die wat betreft smaak wel iets weg heeft van amandelen.
Kemiri is vers of geroosterd verkrijgbaar.
Om de noten van schilletjes te ontdoen worden ze even geweekt in water. Verse noten worden voor gebruik zonder olie geroosterd op een middelgroot vuur: ze worden daarbij steeds gekeerd met de suril, totdat ze lichtbruin van kleur zijn.
Ze worden fijngestampt in de rjobe. Kemiri wordt vaak gebruikt in combinatie met rerasi en ketumbar.
Verse kemiri koel en donker bewaren in en afgesloten pot. Geroosterd zijn de noten langer houdbaar
 
Kunir
Kunir is de wortelstok van de curcumaplant.
Kunir is verkrijgbaar in poedervorm.
Kunir heeft een sterk geel kleurende werking. Droog en donker bewaren.
 
Laos
Laos lijkt veel op djahe. Het is een wortelstok met een bruine schil en geel vruchtvlees.
Laos is zowel vers, gedroogd als in poedervorm ver krijgbaar.
Laos wordt vaak gebruikt in combinatie met daun salam.
Verse laos wordt voor gebruik in plakjes van ongeveer 1/2 cm. gesneden, en deze worden geschild.
Voor een gerecht zijn twee of drie van deze plakjes doorgaans voldoende.
Na de bereiding worden de plakjes verwijderd.
Laos in poedervorm geeft het gerecht vaak een droge zanderige bij smaak.
Verse laos bewaren in een plastic zak in het vriesvak van de koelkast of in de diepvries.
 
Lombok
Lombok of peper is er in verschillende formaten: het is een groene of rode langwerpige vrucht. De rode lom- bok is rijp en scherp; de groene is nog niet rijp en daar door zachter van smaak.
Lombok is vers verkrijgbaar. De kleine lombok rawit is meestal in gedroogde vorm verkrijgbaar. Twee verse pepers komen ongeveer overeen met 1 eetlepel sambal.
Lombok wordt gebruikt om gerechten heet te kruiden. Vooral de pitjes zijn erg scherp: door ze te verwijderen wordt de smaak van een gerecht minder scherp. Lombok rawit wordt gebruikt om sambal te maken. Na het schoonmaken en snijden van lombok dienen de handen grondig te worden gewassen. Vermijd aanraking met de ogen.
Verse lombok kan op een droge en koele plaats korte tijd worden bewaard. Gedroogde lombok droog en donker bewaren.
 
Pala
Pala of nootmuskaat is de harde en geurige pit van de perzikachtige vrucht van de muskaatboom.
Nootmuskaat is verkrijgbaar als noot en in poedervorm.
Pala moet met mate worden gebruikt het kruid is toe pasbaar in diverse groentengerechten.
De noot wordt voor het gebruik geraspt  droog en donker bewaren.